Nu är det dags för Polkagris-VM igen, detta år kommer allting att vara större och med ett tydligt mål, att sätta Gränna på kartan internationellt, och vi har därför döpt Polkagris-VM till Candy Championships. Candy Championships, med stöd av Gränna Näringsliv, har genom kommunen och EU fått 1,2 miljoner för att marknadsföra Gränna. När vi i januari sökte stöd för projektet var en sak mycket tydlig, pengarna ska inte användas för att Gränna-företagarna ska marknadsföra polkagrisar, pengarna ska gå till marknadsföring av Gränna med omnejd. Syftet med Candy Championships i år är att locka hit fler utländska besökare och att skapa ett årligen återkommande arrangemang med internationell prägel. Genom att förlägga VM den 9-10 augusti hoppas vi kunna förlänga vår turistsäsong, årets säsong såväl som i framtiden. Ett projekt som detta med många lokala företag från Grevskapet involverade, kommer att bidra till att hela området utvecklas. När näringslivet växer och turistsäsongen förlängs med några veckor skjuter vi upp ”säsongsavslutningen” med sedvanligt igenbommade butiker och ger istället liv i Grevskapet ytterligare några veckor. Intresset för Grevskapet väcks i nya forum, både nationellt och internationellt. Grännas strategiska placering mitt emellan Stockholm och Göteborg gör att vi ganska enkelt, med aktiviteter som detta, kan kapa åt oss ytterligare en andel i kampen om turisterna. Tanken är att Candy Championships skall vara självbärande och fullt utvecklat senast 2020. I detta beslut har vi även sett till Gränna-kokarna som har som allra mest att göra i slutet på juli och varit överens om att det skulle underlätta för dem om VM går av stapeln i augusti istället. Självklart kommer inte bara polkagrisbagarna att gynnas av en säsongsförlängare, hotell, fik och affärer i Gränna med omnejd drar givetvis nytta av detta också. Nedan följer information om vår vision och hur VM kommer att se ut i år, instruktioner för att anmäla sig redan nu, men ni kommer också att bli inbjuda till ett mer detaljerat informationsmöte i mitten av juni.

Den största skillnaden på tävlingen i år har vi gjort för att för att skapa ett intressant, spännande och underhållande event som får både svenska och utländska deltagare och besökare att vilja återkomma till Grevskapet och världsmästerskapet årligen. Vi lägger av den anledningen fokus på en underhållande show och har förbättrat förutsättningarna för polkagrisbakningen i sig. Vår vision är att VM ska vara mer kul än pretentiös, för alla, att det blir mer show än kamp. Med tunga namn, som Lasse Kronér och Håkan Eng som programledare, Leif Mannerström som juryordförande och flera utländska deltagare skapar vi bra förutsättningar för att locka hit svensk, såväl som internationell, mediabevakning, både innan, under och efter tävlingen.

Vi har haft kontakt med flera sockerbagare i Europa, samt besökt några av dem, och det finns ett stort intresse och entusiasm för både Gränna och tävlingen. Danmark, Tyskland, Polen och USA är redan klara för tävlingen, och vi diskutterar med bland annat Spanien, Holland, England och Algeriet. Vi kan konstatera att våra utländska kollegor som vi varit i kontakt med inte har blivit särskilt imponerade av polkagrisen i sig. Vad som har imponerat mycket på dem alla är att det finns nästan 15 karamellkokare i en liten stad som Gränna med ca 2500 invånare. Vi har imponerats av deras detaljerade socker-hantverk, som faktiskt slår vår polkagris med hästlängder, och det tog inte lång tid att inse att det som är unikt för Gränna är inte att det finns karamellkokare utan att det finns nästan 15 stycken av dem. Vi har utan tvekan flest karamellkokare per capita i världen, så tack vare alla sockerbagare i Gränna, Grännas vackra och charmiga omgivning, samt Grevskapets årliga ”Candy Championships” kan vi förstärka Grännas varumärke genom att skapa ytterligare ett: ”Candy Capital of the World”, godishuvudstaden. Tillsammans med Gränna Näringslivs delar vi en vision om att Candy Championships tillsammans med Candy Capital, ska bli en av pusselbitarna till att locka fler turister till Gränna.

Sponsring/samarbete/engagemang:
Vi är oändligt tacksamma för all sponsring, goda samarbeten, engagemang och tips och idéer som vi fått och får. Vi tackar Gyllene Uttern, Grännastrandens camping, Hotell Amalias hus, Destination Jönköping, Hamnkrogen, Bergströms, Grenna Blommor och Gränna Eltjänst, och välkomnar nya sponsorer, samarbeten och engagemang.

Vi vet att Candy Championships kommer att bli en tillgång för alla företagare i Gränna, Polkagrisen säljer redan sig själv, vi jobbar med att lyfta fram fler bra saker med Gränna och hoppas på att så många som möjligt vill vara med på tåget. Restauranter kanske kan ha en ”Candy Championships-dessert” eller en ”Världsmästar-pizza” på menyn, caféer och glassbarer en VM-bakelse eller VM-glass, affärer ett ”Världsmästar-erbjudande” eller skylta med ”Veckans erbjudande i godishuvudstaden” etc. Jag vet att vi har otroligt många duktiga och kreativa entreprenörer i Grevskapet och jag tvivlar inte på att många nya och riktigt bra idéer kommer att skapas kring detta. Om vi kan hjälpa er med något, eller om ni vill byta idéer, tveka inte att kontakta oss eller hälsa på oss, vi sitter på Hallska Gården intill Romans fastigheter.

Media:
Vi kommer alla att få stor uppmärksamhet i media så som i tidningar, på webben, i TV och i radio, både i Sverige och internationellt. Redan nu börjar bevakningen från media att växa sig allt större och från Candy Championships håll uppdateras hemsida, Facebook, Twitter samt Instagram kontinuerligt med nyheter, även med kortare presentationer om företaget i den sociala median, och utförligare om företaget samt bagaren som deltar på hemsidan. Vi jobbar nu, och kommer under och efter eventet att skicka nya pressrealeser, ringa TV och radio och försöker ”deala” till oss så mycket utrymme i media som möjligt. Vi kommer att göra ett TV-inslag om varje företag och deltagare, som tillsammans med en TV-produktion om Gränna kommer att säljas till media. Alla företag, tillsammans med deltagande bagare, kommer även att presenteras av Håkan Eng och Lasse Kronér under själva tävlingen.

Tävlingen:
Tävlingen är helt och hållet kostnadsfri för alla, vi kommer att förse alla bagare med socker, pepparmintolja, E120, talk, bord, grytor, termometrar, officiellt VM-inslagspapper etc. etc. För att tävlingen ska vara så enkel och rättvis som möjligt för våra bagare, så kommer alla att få tillgång till en egen assistent (erfaren polkagrisbagare) som hjälper till med att rodda och se till att allting är på plats, att alla temperaturer är rätt, verktyg fungerar osv. Där behöver vi hjälp från alla Gränna-företagare med att sprida budskapet. Vi behöver även chaufförer. Vi har ingen möjlighet att avlöna dessa utan förlitar oss på engagemang och goodwill. Vi är övertygade om att många skulle uppskatta att hjälpa till och både ha kul samt få erfarenhet av hur ett stort event fungerar backstage. Alla assistenter och chaufförer kommer att få ett backstage-pass och vi bjuder dessutom på två fribiljetter till VM-efterfesten till de som ställer upp.

Uttagningen till finalen kommer att ske under Jönköpingsfesten fredagen den 9/8 på Hoppets torg mitt i centrum, och kommer att ledas av radioprataren och sportkommentatorn Håkan Eng. Jönköpingsfesten är den största folkfesten i kommunen och vi ser sammarbetet med dem som en stor möjlighet för bra PR och många åskådare.

Juryn kommer, efter uttagningarna, att välja ut 5 deltagare som kommer att representera sina länder på Vätterscenen i Gränna hamn 10/8 med Lasse Kronér som programledare. Efter finalen blir det VM-efterfest i den nya världsmästarens ära på Gyllene Uttern med 3-rätters middag, livemusik och DJ. Bagare, samt assistenter kommer att få två fribiljetter var till detta och det kommer också att vara möjligt att köpa biljetter, precis som på Grevskapsgalan. 

Tveka inte att höra av er om ni har några frågor. Ni kan också läsa mer på www.candychampionships.com som uppdateras kontinuerligt med information, nyheter och nya deltagare. På hemsidan hittar ni också länkar till Candy Championships Facebook, Twitter och Instagram, gå gärna in och följ och gilla!

Informationsmötet med utförligare information och möjlighet för att ställa eventuella frågor kring Candy Championships kommer att ske under juni, jag återkommer med inbjudan och ser fram emot att höra från er. Broschyr som pdf: http://mediagnf.grannanaringsliv.se/2013/06/championships_broschyr.pdf

championships_broschyr_2web