Den 5 oktober 1897 landsteg S A Andrée på Vitön. Den 5 oktober 1930 var han åter i Sverige. Den 5 oktober 2013 finns kopian av hans kavaj till försäljning i vår butik; en numrerad upplaga på 97 exemplar – Andréekollektionen är därmed komplett!

Som sagt, efter lång väntan är nu vintergarderoben komplett för den som vill ikläda sig uppdaterad polarhistoria av bästa kvalitet. Kollektionen i sin helhet kommer att visas på den årliga Modevisningen som Lions i Gränna arrangerar den 2 oktober.

För inte så länge sedan hade vi boksläpp på museet. På lördag den 5 oktober är det dags igen. Magnus Carlsson (Huskvarna) presenterar då sin bok om Knut Frænkel, doldisen i Andréexpeditionen. Vi kan utlova något helt nytt, tidigare opublicerat material från vårt arkiv. Genom denna bok kommer så, äntligen, alla tre framträda för oss mycket tydligare.

Något av en höjdpunkt på hösten är Skolans polardagar. För fjärde året arrangerar vi detta möte mellan skolelever och unga forskare, i år den 9-10 oktober. Vi har 553 anmälda elever från sex olika skolor. Nytt för i år blir direktsändning från två föreläsningar första dagen, kl 11.40–12.20 respektive 13.10–13.50. Dessa sändningar kommer sedan att kunna laddas ner från vår respektive Polarforskningssekretariatets hemsida. Vi återkommer med länkar för att kunna ta del av detta.
Vinterstationen är såld, så nu är sista helgen att se den. Ni har längre tid på er att se Arktis ansikten, men missa den inte; mycket bra och annorlunda fotografi från Arktis.