PRESSRELEASE
Gränna 2022-06-21

Äkta Gränna Polkagrisar får skyddad ursprungsbeteckning

EU-kommissionen har beslutat att skydda Äkta Gränna Polkagrisar genom EU:s kvalitetssystem för skyddade ursprungsbeteckningar. Produkten registreras därmed med Skyddad geografisk betäckning (SGB) för denna unika produkt som tillverkats i Gränna sedan 1859.

”Jag är så innerligt stolt över att vi äntligen fått denna märkning som kvalitetssäkrar en historisk produkt som tillverkas i Gränna. Tillverkningen av Äkta Gränna Polkagrisar i Gränna är ett kulturarv av en unik produkt. När man köper en äkta polkagris ska man veta att den är gjord för hand med rätt ingredienser enligt gammal tradition. Genom denna geografiska ursprungsmärkning kvalitetssäkras denna historiska produkt som bara tillverkas i Gränna”, säger Catrin Kvist, lokal projektledare Gränna Närlingslivsförening.

En internationellt välkänd märkning för den matintresserade

Gränna är ett av Sveriges största turistmål och de flesta svenskar vet var den äkta polkagrisen tillverkas. För den medvetna européen är denna ursprungsmärkning välkänd och en garant för en unik produkt väl värd att uppleva på plats i Gränna.

”Att man på europeisk nivå har beslutat om ursprungsmärkning av denna helt unika produkt känns helt fantastiskt. Märkningen är inte lika känd i Sverige som den är på europeisk nivå och vi hoppas såklart att detta ytterligare ska stärka Gränna som ett besöksmål för turister med intresse för mat och gediget hantverk av kvalité från hela världen”, säger Bo Segersson, Ordföranden Gränna Näringslivsförening.

Äkta Gränna Polkagrisar – en historisk och unik produkt

För att få en produkt skyddad av EU som ”Skyddad geografisk beteckning (SGB)” krävs att den har ett tydligt geografiskt ursprung.

Polkagrisen började tillverkas av Amalia Eriksson i Gränna redan 1859 efter att av Amalia den 10 januari 1859 fått ett godkännande av magistraten i Gränna att starta tillverkning och försäljning av denna produkt. Idag 163 år senare finns 13 aktiva polkagristillverkare i Gränna som tillverkar produkten enligt ursprungligt recept och traditionellt hantverk.

Äkta Gränna Polkagrisar tillverkas av socker, vatten och ättika som kokas till en sockermassa. Därefter tillsätts åkta Hotchkiss pepparmyntsolja från Amerika och därefter lägger man till färgen.

”Detta är verkligen ett erkännande för alla oss som tillverkar denna ursprungsmärkta produkt i Gränna enligt gamla traditioner”, avslutar Catrin Kvist.

Polkagrisgruppen i Gränna Närlingslivsförening påbörjade arbetet med en ansökan redan 2017 om att få namnet Äkta Gränna Polkagrisar skyddat genom EU:s kvalitetssystem hos Livsmedelsverket. Efter att ansökan skickade in kom det en kontrollant från Livsmedelsverket som gick igenom och säkerställde bakningsprocessen. Nu fem år senare har Äkta Gränna Polkagrisar äntligen fått denna unika märkning tillsammans med endast ett fåtal andra produkter i Sverige.

Presskontakt:

Catrin Kvist
Projektledare och polkagristillverkare i Gränna
catrin@polkaprinsen.se
+46 (0) 720 88 69 89

Bo Segersson
Ordförande Gränna Näringslivsförening
ordfrorande@grannanaringsliv.se
+46 (0) 703 39 65 65