Äkta Gränna
Polkagrisar

Ja herregud vad roligt detta är att vi precis som champagne har en skyddad beteckning, ska också vi med Äkta Gränna Polkagrisar (skyddad geografisk beteckning) kunna stoltsera med denna medalj för tradition och kvalitet.

Från första början fick vi (polkagrisgruppen i Gränna näringslivsförening) på uppdrag från Regeringen via Jordbruksverket hjälp från hushållningssällskapet i skaraborgslän. De skickade två herrar, Odd Nygård  och Svenerik Larsson som skulle hjälpa oss att ansöka. Efter över fyra års skrivande och väntande är det alltså klart .🍾Hur stort detta är är svårt att ta in men i Ex Tyskland, Italien Frankrike är det en stämpel på kvalitet och lokala läckerheter. Ngt folk letar efter och verkligen vill ha. Det ska bli så kul att kunna använda detta i våra annonseringar. Detta kommer att påverka alla kokerier som sätter stämpeln på sina produkter, på sina hyllor, i sina fönster, i annonsering mm. Det kommer även påverka alla runt omkring såsom restauranger och hotell när folk vill hit. Det känns så bra i hjärtat att alla lokala bagare ska kunna räta på ryggen och känna sig stolta över sitt hantverk och sitt yrke. Jag tror att Amalia Eriksson skulle varit mycket glad och nöjd över vad hon startade och hur vi alla förvaltat vårt arv. Det finns många i denna lilla stad som med sitt arbete med polkagrisar varit ett steg på vägen mot detta. Så ett stort grattis till alla som på något sätt jobbat med Äkta Gränna Polkagrisar! Detta är en medalj till hela bygden.

Amalia tillverkade till en början begravnings-, dop- och bröllopskonfekt. Hon började även tillverka en mindre version av polkagrisar i form av små “kuddar”. För att hon skulle kunna få en inkomst att överleva på sökte Amalia tillstånd av Magistraten i Gränna. 10 januari 1859 fick Amalia tillstånd med utlåtandet:

Gifvet i Grenna den 10 januari 1859

Då Sökanden enligt föreledt Prestbetyg, uppnått myndiga år samt begått Herrans Heliga Nattvard och har god fröjd, finner Magistraten, jemlikt 12 § 1 mom. i Kongl. Hantverksförordningen den 22 December 1846, något hinder icke möta för Sökanden, att här i Staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka ”Bagerihantering, gent af gröfre och finare brödsorter och tillverkning af s.k. Polkagrisar”.

Dåvarande borgmästare i Gränna stad, Carl Johan Wennberg, fick underteckna detta privilegiebrev som gjorde det möjligt för Amalia att på heltid försörja sig på att baka och sälja polkagrisar. Detta var ovanligt eftersom näringsfrihetsreformen för kvinnor och män inte kom förrän 1864.

Läs mer på Wikipedia >>